Houtskool wordt vaak gebruikt voor het maken van snelle schetsen/studies. We beginnen met de basis technieken en grijs/zwart gradaties. Ook leer je hoe je licht aanbrengt door middel van kneedgum.
Hoe ontstaat houtskool?
Houtskool is door hitte verkoold hout! Houtskool is een van de eerste materialen waarmee getekend werd. Het wordt gemaakt van verschillende houtsoorten bijvoorbeeld eik, wilg, of heide. Het hout wordt verbrand en wanneer daar weinig zuurstof bij wordt gelaten creëer je een tamelijk zuivere koolstof. Al het water is nu uit het hout verdreven, je houdt dan droge kool over. Hoe langer het verhitten duurt, hoe puurder de houtskool.
En wat is grafiet dan?
Grafiet is een andere vorm (allotroop) van koolstof. Grafiet bestaat uit hetzelfde chemische elementen als houtskool. Door het verschil tussen de chemische verbindingen ziet het er anders uit en werkt het ook anders. Grafiet is ook een vrij zacht materiaal en wordt op verschillende plaatsen op de wereld in de bodem gevonden. Normale grijze potloden zijn gemaakt van grafiet.
Grafietpotloden bestaan eigenlijk nooit helemaal puur uit grafiet. Aan het grafiet wordt nog klei toegevoegd. De hardheid van het potlood wordt bepaalt voor de hoeveelheid klei. Daarna wordt het mengsel in de stif van het potlood geperst. Omdat grafiet een zacht materiaal is zal weinig klei een zacht potlood B geven en een HB en H bevatten veel klei.
De workshop is van 13.30-16.00 uur.
De kosten zijn € 35,– inclusief alle materialen .
Kijk ook eens bij de andere inspirerende workshops.
“Er wordt altijd over inspiratie gesproken, maar in werkelijkheid schilder je op expiratie. Als je schildert geef je. Ik schilder niet wat ik zie, maar wat of wie mij aanziet.”